Zöldhályogos

 

Felvilágosítás " ZÖLDHÁLYOGOS" betegek számára

 

 

     A 40 év feletti lakosság kb. 2%-a betegszik meg GLAUCOMÁBAN .

A kórkép a vakság okai közt országoktól függően az 1-6. helyen áll  /!/

     Elnevezése megtévesztő: NEM "ZÖLD" és nem "HÁLYOG" - lényege a SZEMGOLYÓN BELÜLI NYOMÁS KÓROS FOKOZÓDÁSA, ami a szövetek vérellátását, táplálását károsítja, így a szem működését rontja.

A ritkán előforduló veleszületett formákon kívül két fajtája van: a hirtelen nagy szemfájdalommal, fejfájással, kifejezett látásromlással, szemkipirosodással járó GLAUCOMÁS ROHAM és az ennél 30 x gyakoribb /!/ előfordulású, észrevétlenül kialakuló, fájdalmatlan, a látásélességet eleinte alig rontó, külsődleges jelekkel nem járó, a szem működésében visszafordíthatatlan károsodásokat előidéző, alattomosan előrehaladó SIMPLEX GLAUCOMA.

     Az utóbbi, veszélyesebb változat esetében elsősorban és korai szakaszban NEM A LÁTÁS ÉLESSÉGE ROMLIK, hanem a szem által észlelt terület kívülről fokozatosan megkisebbedik: a LÁTÓTÉR BESZŰKÜL, végül a beteg szinte "kulcslyukon át " látja csak a világot, és ez az állapot - az alig romló látásélesség dacára - az önálló mindennapi élethez, közlekedéshez, tájékozódáshoz sem elég !

Előrehaladottabb stádiumban a LÁTÁSÉLESSÉG és a SÖTÉTHEZ VALÓ ALKALMAZKODÁS, a KONTRASZTÉRZÉKENYSÉG is csökken.

     Lényeges, hogy a betegség során elveszett látásfunkciók NEM TÉRNEK VISSZA: a felfedezett és jól kezelt betegeknél a TOVÁBBI ROMLÁS MEGAKADÁLYOZÁSA lehet a MAXIMÁLIS CÉL !

     A betegség OKAI összetettek és nem egyértelműen tisztázottak - örökletes hajlam, hormonális hatások feltételezhetők.

     A betegség MINDKÉT SZEMET ÉRINTI, ennek mértéke változó lehet.

 Elterjedt TÉVHIT, hogy "ez az a hályog, amelyik NEM OPERÁLHATÓ" !!!  Az igazság az, hogy a betegség gyógyításában / a szürkehályoggal ellentétben / NEM A MŰTÉT AZ EGYETLEN LEHETŐSÉG : elsősorban SZEMCSEPPEL  VAGY TÖBBFAJTA CSEPP KOMBINÁCIÓJÁVAL, másodsorban LÉZERKEZELÉSSEL , végül MŰTÉTTEL lehet megpróbálni a normális szemnyomás beállítását .Ennek értelmében ez a betegség NEM GYÓGYÍTHATÓ, de / pl. a cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz hasonlóan / BEÁLLÍTHATÓ és RENDBEN TARTHATÓ - ez a NOMÁLIS SZEMNYOMÁS HELYREÁLLÍTÁSÁT jelenti.

KIADÁS.1                                                                                        AZONOSÍTÓ:SZEM-06

 

 

     Mindehhez az ÁLLANDÓ, KÖVETKEZETES KEZELÉS, RENDSZERES IDŐNKÉNT / LEGALÁBB 3 HAVONTA !!!/ végzett  ELLENŐRZÉS ELENGEDHETETLEN !!!

     Az orvos által javasolt CSEPPEKET nem kúraszerűen, hanem ÁLLANDÓAN HASZNÁLNI KELL, a napi rendelt gyakorisággal, ELLENŐRZÉSEK ELŐTT IS ugyanúgy, mint egyébként !!!

NEM SZABAD HAGYNI, HOGY A CSEPPEK ELFOGYJANAK !!!

     Az ellenőrzések  rendszeres LÁTÁSÉLESSÉG-SZEMNYOMÁS-SZEMFENÉK- LÁTÓTÉR VIZSGÁLATOKBÓL állnak.Amennyiben az eredmények nem kielégítőek, a kezelés módosítása a beteg ÚJRABEÁLLÍTÁSA formájában szükséges.

     Bizonyos szemcseppek / "pupillaszűkítők"/ a látáélességet, a használandó szemüveg törőerejét módosíthatják.

     A betegség okozta látótérszűkület vagy pupillaszűkítő csepp használata esetén a GÉPJÁRMŰVEZETÉS korlátozása, a jogosítvány visszavonása válhat szükségessé - minden közlekedő érdekében...

 

 

Bízunk abban, hogy a betegséggel kapcsolatos ismeretek gyarapodása az Önök felelős és tudatos magatartását formálva a kezelést eredményesebbé teheti !…

 

 

Mohács Város Kórháza Szemészeti Osztálya

          Dr.Dobszai Gyula ov.főorvos

 

KIADÁS:1                                                                                        AZONOSÍTÓ:SZEM-06