SZÜRKEHÁLYOGOS / Egynapos tájékoztató

 

TÁJÉKOZTATÓ SZÜRKEHÁLYOGOS BETEGEK RÉSZÉRE

 

Tisztelt Betegünk!

 

     Ezzel a tájékoztatóval az a célunk, hogy röviden ismertessük betegsége lényegét,vázoljuk a kezelés menetét , a lehetséges szövődményeket.

     Kérjük, hogy gondosan olvassa el (rossz látásélesség esetén olvastassa fel ), és a betegséggel kapcsolatban felmerült bármilyen kérdésével forduljon bizalommal kezelőorvosához !

    A szürkehályog / cataracta / a szemlencse ismeretlen okú elborulása, átlátszóságának csökkenése, mely látásromláshoz vezet. A betegségre hatékony gyógyszeres kezelés nincs, CSAK A MŰTÉT jelenthet megoldást, enélkül  a látás fokozatos további romlása várható, SEMMILYEN MÁS MÓDON / erősebb szemüveggel, cseppel, tablettával /  nem kezelhető.

     A műtét akkor JAVASOLHATÓ, amikor a beteg számára a lencseborússág növekedéséből adódó látásromlás, látásélesség csökkenés, homályos látás  zavaró lesz, és emiatt a BETEG KÉRI A MŰTÉT ELVÉGZÉSÉT, vagy a SZEM EGYÉB ELVÁLTOZÁSAINAK VIZSGÁLATA,LÉZER KEZELÉSE  / például cukorbetegség okozta károsodások esetén  / előzetes hályogműtét nélkül nem lehetséges.

     A  műtét TERVEZETT,VÁLASZTHATÓ, ELVÉGZÉSE TEHÁT NEM FELTÉTLENÜL KELL!!!  A műtét elvégzése akkor indokolt, ha a beteget a látás romlása, homályossá válása zavarja, a vizsgálatok szerint ez a panasz a szürkehályog kialakulása miatt következik be, és a beteg ennek a tájékoztatónak a tartalmát megismerve és a műtét kockázati részét is tudomásul véve kéri a hályogműtét elvégzését.

     A jelenlegi technikával a műtét előrehaladott, "érett" hályog esetén nehezebb, kockázatosabb, a szövődmények gyakoribbak - így ha a műtét elvégzése mellett döntenek, jobb azt MINÉL ELŐBB, MÉG KEVÉS LENCSEBORÚSSÁG MELLETT elvégezni.

A műtét BÁRMILYEN ÉLETKORBAN elvégezhető, semmilyen IDŐS KOR NEM KIZÁRÓ OK !!!

A műtét egyszerre csak egyik szemen történik - általában a kifejezettebben hályogos, rosszabb látásún.

     A műtét lényege, hogy a szemgolyón ejtett mikroszkópikus metszésen keresztül  bevezetett ultrahangos "szondával" / amit a köznyelvben tévesen lézerként  emlegetnek /az elszürkült szemlencsét feldaraboljuk és eltávolítjuk, a helyére MŰANYAG SZEMLENCSÉT helyezünk be, mely az élet során a szervezetben marad és pótolja az eltávolított saját szemlencse optikai törőerejét. A szükséges műlencse dioptria erősségét az első, felmérő vizsgálat alkalmával  ULTRAHANGGAL BEMÉRJÜK- általában úgy, hogy  TÁVOLRA NE kelljen szemüveget hordani. A bemérés plusz ill.mínusz irányba kb.1-1 dioptriát tévedhet.

     Ha a műtét során valami rendellenességet találunk, akkor műlencsét nem mindig teszünk  be, ez később, másodlagosan is történhet.

T u d n i v a l ó k   a   m ű t é t r ő l

 

    A műtétet - melynek ideje ideális esetben kb. 20  perc - helyi érzéstelenítésben ( a szemgolyó mögé adott injekcióval és cseppekkel vagy csak cseppérzéstelenítéssel) végezzük.

A MŰTÉT IGEN JÓL ELÉRZÉSTELENÍTHETŐ, NEM FÁJDALMAS- némileg KELLEMETLEN.

Az injectióval és cseppekkel együtt történő érzéstelenítés esetén a műtéti kellemetlenség kisebb, a műtét biztonságosabb-ennek feltétele a beteg által esetleg szedett VÉRALVADÁSGÁTLÓ TABLETTA/ Syncumar, ASA, Aspyrin, stb/ műtét előtti időszakos leállítása vagy injectiós véralvadásgátlóra való átállítása a háziorvos által. Ha ez nem történik meg, csak cseppel történő érzéstelenítéssel is elvégezhető a műtét.

      Műtét közben általános kellemetlenségek / mozdulatlan testhelyzet, a letakarás miatti meleg, illetve "fulladás "érzés/ okozhatnak problémát. Előbbin a műtét előtt adott gyenge nyugtatóval, utóbbin a műtét közben csövön keresztül adott levegővel próbálunk majd segíteni.

      Igen fontos, hogy a beteg MOZDULATLANUL, CSUKOTT SZEMMEL FEKÜDJÖN, NE BESZÉLJEN, SZEMEIT NE MOZGASSA!!!

Általában a műtét után egy órával órával felkelhet, szigorú fekvés nem szükséges.

A műtét napján a délutáni vizitkor  a kötést levesszük és a szem szabadon marad, éjszakára üres tokot teszünk fel a védelmére.

Szükség esetén, kérésre a nővér  megfelelő fájdalomcsillapítót fog adni.

     A műtét napján észlelhető ÁTMENETI KETTŐSLÁTÁS ,A MŰTÉT UTÁNI NAPOKBAN A KÖDÖS, HOMÁLYOS LÁTÁS TERMÉSZETES JELENSÉG ,A MŰTÉTI ERDMÉNY EKKOR MÉG NEM MEGÍTÉLHETŐ : a szemnek a műtéti megpróbáltatások  „kiheverésére” legalább 1 HÉT IDŐ KELL, így látásélesség vizsgálatra legkorábban csak a műtét után 1 héttel végzett ellenőrzéskor kerül sor .  

     A műtét utáni következetes szemészeti kezelés (szemkenőcs, szemcsepp) és rendszeres, az orvos által javasolt gyakoriságú ellenőrzés IGEN FONTOS !

     A műtétet követően SZEMÜVEGRE nagy valószínűséggel a jó közeli látáshoz szükség lesz, esetleg távoli szemüveg is felírható - legkorábban a műtétet követően 1 hónappal érdemes – a szem teljes gyógyulása körülbelül eddig tart. Ekkortól kerülhet sor a másik szem műtétjére. A végleges szemüvegek felírásáig saját, régi szemüvegek/ napszemüveg használható !

     Ma már idejétmúlt és szükségtelen a korábban előírt, a műtét utáni 6 hétre vonatkozó fizikai munkavégzés tilalma, mely kiirthatatlanul ,szóbeszédként még tovább él ! A jelenlegi műtéti technika mellett a gyógyulási időszakban a fizikai munka korlátozására nincs szükség , tehát a beteg a távozást követően MINDEN MUNKÁT VÉGEZHET, EMELHET, HAJOLHAT , TELEVÍZIÓZHAT – mivel az operált szem károsodás nélkül képes elviselni mindazokat a megpróbáltatásokat, amiket egy ép szem kibír !!!

A SZEM TÖRÖLGETÉSÉTŐL és KAMILLÁZÁSÁTÓL viszont  MINDIG, FELTÉTLENÜL TARTÓZKODNI KELL !!!

 

S z ö v ő d m é n y e k   é s   v e s z é l y e k

 

     Mint minden beavatkozásra, a hályogműtétre is érvényes, hogy SIKERESSÉGÉT NEM LEHET GARANTÁLNI – a műtét során előre nem látható, az eredményt rontó SZÖVŐDMÉNYEK minden intézményben és minden operatőrnél bizonyos százalékban szükségképpen előfordulnak.Az alábbiakban az elméletileg lehetséges szövődményeket gyűjtöttük össze.

 

A látszólag ijesztő felsorolás ne okozzon pánikot: igyekeztünk minden, a világon valaha akár csak egy esetben  is előfordult és leközölt komplikációt megemlíteni. Legtöbbjüknél a kialakulás esélye gyakorlatilag ezreléknyi, - hályogmütét során összességében a szövődmények kialakulásának esélye néhány százalékos nagyságrendű – KÉSŐI, ELŐREHALADOTT, „KEMÉNY” HÁLYOGOK esetében GYAKORIBB !!!

---Az érzéstelenítés kockázatai: allergiás reakció, fejfájás, hányinger, kettős látás, kancsalság, szemhéjcsüngés, vérnyomásesés, szívmegállás.

---A műtét alatti lehetséges komplikációk: vérzés, a hátsó lencsetok sérülése, üvegtest veszteség, szivárványhártya sérülés, szaruhártya károsodás, látásvesztéshez vezető érhártya vérzés.

---Műtét utáni lehetséges komplikációk szaruhártya borússág, szemnyomás emelkedés, kancsalság, ideghártya vizenyő, ideghártya leválás, vérzés a csarnokba, a szem gennyes  gyulladása .Igen ritkán bizonyos szövődmények ( üvegtestbe süllyedt lencsemag,  műlencse elmozdulása, sebszétválás ) miatt néhány napon vagy egy-két héten belül újabb műtét lehet szükséges.

     Később / általában évek alatt /nem ritkán un. "másodlagos szürkehályog" alakulhat ki, amikor a műlencsét tartó lencsetok megvastagszik, átlátszósága csökken – ezen néhány perces, teljesen fájdalommentes, járóbetegként végezhető laser kezeléssel lyukat készítve a látás a régi szintre visszajavul.

     A szürkehályog mellett egyéb elváltozások (például cukorbetegség szemészeti szövődménye, időskori ideghártya elfajulás, stb. ) is ronthatják a látást, melyek a műtét előtt biztonsággal nem mindig ismerhetőek fel.  Ilyen elváltozások megléte  esetén a műtét utáni látásélesség csökkent maradhat.

     Ha gyógyszerérzékenységről, érzéstelenítő injekcióra való  allergiáról tud, vagy VÉRALVADÁST GÁTLÓ SZERT , PROSZTATA-GYÓGYSZERT szed, kérjük, jelezze!

Bizonyos PROSZTATA-GYÓGYSZEREK szedése a műtéti szövődmény lehetőségét növelhetik,ezért ha a beteg szed vagy szedett ilyet, kérjük, feltétlenül tudassák a kezelő orvossal!!!

 

Betegtájékoztató az  „  EGYNAPOS  SZEMSEBÉSZET ”  sajátosságairól

 

     Szeretettel köszöntjük Önt a Mohácsi Kórház  Egynapos Szemsebészetén!

     Szeretnénk általános tájékoztatást adni az „ egynapos ” műtéti ellátás lényegéről.

     Ez az új egészségügyi szolgáltatás eltér a korábban megszokott,hosszasabb bennfekvéssel  járó kórházi kezeléstől:  az a célja, hogy a modern műtéti technikának és szakápolásnak köszönhetően a betegeknek  24 óránál rövidebb ideig kelljen a kórházban tartózkodniuk - ez idő alatt megtörténik a műtéti előkészítés, a tényleges műtét és a korai  utókezelés,majd a  műtétet követő napon végzett kötelező, végső ellenőrző vizsgálat után a betegek otthonukba távozhatnak későbbi  járóbeteg ellenőrzés szükségességével.  Az „egynapos” beavatkozások meghatározó jellemzője, hogy tervezettek: időpontjuk a beteg és az orvos általi egyeztetés eredménye.

     A betegek részéről ez az ellátási forma zavartalan és kockázatmentes gyógyulásuk érdekében SPECIÁLIS FELTÉTELEKNEK VALÓ MEGFELELÉST tesz szükségessé           / általános állapot, együttműködési képesség és hajlandóság,szociális körülmények, közlekedési viszonyok, utókezelési lehetőségek,stb. /-mindezek meglétét nyilatkozat sablonunkon aláírásukkal igazolniuk kell !

     Kérjük, szíveskedjenek ezt a feltételrendszert kellő komolysággal venni: a feltételeknek nem megfelelő betegeket „egynapos” formában – éppen az illető beteg érdekében – nem áll módunkban ellátni !!!

     A szemészeti műtétek két területén előnyös különösen az „egynapos ”ellátási forma: a műlencse beültetéses szürkehályog műtétek és a plasztikai műtétek / szemhéjállás javítása, tumor eltávolítás,kúszóhályog eltávolítás,stb. / eseteiben.

 

I. Az ELSŐ KÖRÖS”  vizsgálat

 

Szürkehályogos betegeknél a műtétet megelőzően  részletes szemészeti vizsgálat történik..

 

Ehhez kérjük, szíveskedjék:

 

---a vizsgálatra nem sofőrként, de lehetőleg kísérővel jönni

---érkezéskor a kórház porta melletti felvételi irodában felvetetni magát a listára

---magával hozni a régebbi leleteit, zárójelentéseit/ főleg a szemészetieket, de lehetőleg minden fajtát/

---magával hozni a szemüvegeit / az olvasót is !!! /

---a szedett gyógyszerek listáját magával hozni.

---ha cukorbeteg, ételt és inzulint magával hozni !

 

 A vizsgálat több órás tartamú, így türelmüket kérjük !!!

 

     Ezen a vizsgálaton tisztázzuk az általános és szemészeti kórelőzményt, a szürkehályog mértékét, az esetleges egyéb szembetegségeket , bemérjük a szükséges  műlencse erősségét  és a beteggel történő megbeszélés alapján kitűzzük a műtét időpontját.

A műlencse beültetéses szürkehályog műtét úgynevezett „nagy költségű betegellátás”, mely országos várólista szerint működik. A Mohácsi Kórház Egynapos Szemészetén a műtéti várakozási idő az első vizsgálattól kb. 6 hónap.

Rajtunk kívülálló okokból a műtét elhalasztására is sor kerülhet.Ilyen esetben a beteget kiértesítjük és új időpontot adunk.

 

A vizsgálat részeként :

 

---kiadjuk a receptet a műtéti előkészítésként otthon használandó antibiotikus cseppre  / Használati módja : műtét előtt 3 napon keresztül napi 3x1 csepp az operálandó szembe. A recept lejárati ideje 3 hónap – ha a felhasználásra csak később kerülne sor, célszerű kiváltani és hűtőben, bontatlanul tárolni a felhasználásig !/

---kiadjuk az operálhatósági véleményt kérő papírt, amit a betegnek a műtét előtti 1 hónapon belül kell háziorvosához elvinnie.

 IGEN FONTOS !!!: a műtét elvégzéséhez háziorvos/kezelő orvos általi, egy hónapon belüli ,írásos, egyértelmű operálhatósági vélemény szükséges – ENNEK HIÁNYÁBAN  A MŰTÉT NEM  VÉGEZHETŐ EL !!!

 

II.  A MŰTÉTI IDŐSZAK

 

Fontos, hogy a beteg a műtét reggelén az egyeztetett időpontban/általában 6 óráig/ az Egynapos Szemsebészet felvételi irodájába/megérkezzen. / I emelet, sebészeti folyosó./

A beteg a kórházban tartózkodás idejére szükséges gyógyszereit hozza magával Szokásos gyógyszereit vegye be, könnyű reggelit elfogyaszthat !

 

Kérjük, azonnal szíveskedjenek értesíteni bennünket, ha:

---a beteg bármilyen okból nem alkalmas a műtétre

--- a műtét napjára nincs operálhatósági véleménye

--- egy hónapon belül más kórházban bármilyen betegséggel befektették 

--- bármilyen okból a műtét reggelén 6 óráig az Egynapos Szemsebészet felvételi irodájában nem tud megjelenni.

 

Ha nem kapunk időben értesítést, az a beteg egy sorstársának műtétre kerülését hiusítja meg...

 

A műtétek biztonságos elvégzése és a jó eredmény bizonyos feltételeket követel meg :

---Csak megfelelő együttműködésre képes beteg kerülhet „egynapos” ellátásra.

---A műtét utáni időszakban a beteg szemészeti kezelése / cseppek, esetleg kenőcs helyes használata/ otthonában biztosítva legyen.

---Szükséges, hogy a betegnek legyen olyan hozzátartozója / kísérője, aki a kórházból való távozáskor átveszi őt, hazaszállítja, ápolja, biztosítja folyamatos felügyeletét és szükség esetén visszaszállítja a kórházba.

A beteg a helyi érzéstelenítéses műtétet követően legalább 2 órányi megfigyelést követően, az operáló orvos általi vizsgálat után, kísérővel hagyhatja el a kórházat – ilyen esetben a műtétet követő nap reggelén ellenőrző vizsgálatra való megjelenés feltétlenül szükséges !

Szerencsésebb megoldás, ha a beteg a másnap reggeli végleges távozásig a kórházban marad az Egynapos Szemsebészet felügyelete alatt...

A kórházból a beteg csak kísérőjével távozhat, az un. „hazaszállító személynek” a beteg átvételét aláírásával igazolnia kell.

Amennyiben a műtétet követően a másnap reggeli ellenőrzésig terjedő időszakban  állapotromlás, panasz /  hályogműtétet követő szemfájdalom, fejfájás,hányinger-hányás ,plasztikai műtét után láz /alakul ki, a kórházban maradt beteg értesítse erről az osztályos nővért – a kórházból eltávozott beteg kísérőjével együtt mielőbb térjen vissza az Egynapos Szemsebészetre !

 

III. A  MŰTÉT UTÁNI IDŐSZAK

 

     A műtétet követő gyógyulási időszakban átmenetileg a régi szemüvegek,       napszemüvegek használhatóak , minden átlagos fizikai munka végezhető, az operált szem külön védelme nem szükséges, fontos a megfelelő csepegtetés / Vigamox : 3x, Maxidex: 5x naponta /

     A műtétet követően bármikor jelentkező rendellenesség, állapotromlás, szemsérülés, szemfájdalom kialakulása esetén mielőbbi szakrendelői vizsgálat javasolt !

     A műtét után általában 1 hét múlva, majd 1 hónap múlva szükséges az ellenőrző vizsgálatra való megjelenés a kórház Szemészeti Szakrendelésén, a földszinten.

     Az ellenőrző vizsgálatokra minden esetben konkrét időpontokat adunk . Ha az időpont bármilyen okból nem megfelelő,telefonos megbeszéléssel módosítható.

     A végleges gyógyulás szövődménymentes esetben kb. a műtét után 1 hónappal  következik be, ekkor leállítható a kezelés és sor kerülhet a megfelelő szemüvegek felírására,illetve ettől kezdődően lehet időszerű a másik szem műtétjére való előjegyzés.

KÉRDÉS / KÉRÉS / PANASZ / ÉRTESÍTÉS

esetén az

Egynapos Szemsebészet

közvetlen telefonszáma:

 

+36 / 69 / 511-167

 

Köszönjük bizalmát – kérjük együttműködését –kívánjuk gyógyulását !

Dr.Dobszai Gyula