Laser kezelés

 

TÁJÉKOZTATÓ  LASER KEZELÉSRE SZORULÓ BETEGEK RÉSZÉRE

 

Tisztelt Betegünk!

 

Az elvégzett vizsgálatok alapján az Ön szembetegsége úgynevezett ARGON LASER kezelést igényel.

Röviden szeretnénk tájékoztatni a kezelés lényegéről, menetéről, a várható eredményről és a lehetséges kockázatokról.

A laser /"lézer"/ kezelés lényege a szem belsejébe juttatott igen nagy mértékben fókuszált, homogén /"egyszínű"/ nagy energiájú, rövid időtartamú, lökésszerű FÉNYIMPULZUS. Ennek hatására a szem belsejének kóros, kezelendő elváltozásai elroncsolódnak, mintegy "elégnek". A kezelés TELJESEN FÁJDALOMMENTES, esetenként /ritkán/ kis, tompa, "ütésszerű" jelenséget lehet érezni a szem belsejében - egyébként a néhány perces kezelés leginkább a vakuval történő fényképezés érzetét kelti.

A kezelés  RONCSOLÓ  jellegű   beavatkozás, így a LÁTÁS  JAVULÁSA ettől NEM REMÉLHETŐ - a beavatkozás célja a TOVÁBBI ROMLÁS LASSÍTÁSA, igen jó esetben annak  MEGÁLLÍTÁSA.

FONTOS!!! A laser kezelés NEM EGYSZERI beavatkozás: általában a későbbiekben a kezelés KIEGÉSZÍTÉSE, ISMÉTLÉSE és az alapbetegség miatt MINDIG RENDSZERES KONTROLL SZÜKSÉGES !!!

A kezelés során a cseppekkel elérzéstelenített szemgolyóra egy "kontaktkagylót" helyezünk, ezen keresztül juttatjuk a szem belsejébe a néhány tizedmásodpercig tartó, nagy energiájú fénysugarat.

Mivel a sugárnyaláb átmérője mikrométernyi nagyságrendű / a milliméter ezredrésze!/ a kezelés során igen lényeges a készülék tartójába STABILAN BEHELYEZETT FEJ TELJES MOZDULATLANSÁGA, illetve, hogy a beteg MINDKÉT SZEMÉVEL, MINDIG ABBA AZ IRÁNYBA NÉZZEN, AMERRE KÉRJÜK!!! A kezelés esetleges szövődményeinek elkerüléséhez a betegek EGYÜTTMŰKÖDÉSE NÉLKÜLÖZHETETLEN!!!

A KEZELÉS ALATT BÁRMILYEN MOZGÁS, BESZÉD A SZÖVŐDMÉNYEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN SZIGORÚAN  TILOS !!!!!!!!!!!! A SZEM SZÁZADMILLIMÉTERNYI MOZGÁSA IS VESZÉLYES !!!!!!!!!!!!!

Nem megfelelő együttműködés esetén a fénysugár energiája rossz helyre összpontosulhat és komoly látásromláshoz vezető roncsolást okozhat.

Mint minden hatékony beavatkozásra, a laser kezelésre is érvényes, hogy  bizonyos kockázattal jár. Az alábbiakban a beavatkozás közbeni lehetséges szövődményeket gyűjöttük össze.

A LÁTSZÓLAG IJESZTŐ FELSOROLÁS NE OKOZZON PÁNIKOT: igyekeztünk minden, a világon valaha akár csak egy esetben is előfordult és leközölt komplikációt megemlíteni. Tehát az alábbiakban az elméletileg lehetséges szövődmények szerepelnek. Legtöbbjüknél a kialakulás esélye gyakorlatilag ezreléknyi, - a kezelés során összességében a szövődmények kialakulásának esélye néhány százalékos  nagyságrendű.

Lehetséges szövődmények, nem várt mellékhatások: a szem belsejének bevérzése, ideghártya szakadás- leválás, az éleslátás helyének hegesedése következményes látászavarral,látóidegfő sérülés, átmeneti szemnyomás emelkedés, gyulladásos tünetek.

KIADÁS:1                                                                                                   AZONOSÍTÓ:SZEM-04

Természetesen bízunk abban és mindent megteszünk annak érdekében, hogy semmilyen szövődmény ne következzen be és így a kellemetlenségek minimálisak, az eredmény maximális legyen!!! Mielőbbi, teljes gyógyulást kívánunk!

 

MOHÁCS VÁROS KÓRHÁZA Szemészeti Osztálya nevében: Dr. Dobszai Gyula ov. főorvos

 

KIADÁS:1                                                                                                   AZONOSÍTÓ: SZEM-04