Ideghártya elváltozások

 

Tájékoztató  az  IDEGHÁRTYA betegségekről

 

     Az  ideghártya / retina / a szemgolyó belső falán lévő, a látásért felelős, bonyolult szövetlemez: 125 millió idegsejtet tartalmaz!

     Az ideghártya széli területei nem vesznek részt a látásban, de az itt kialakuló ELFAJULÁSOS FOLYAMATOK / veleszületetten, rövidlátóknál, idősebb korban, gyulladások után, sérülések következtében / meggyengült, elvékonyodott területeket eredményezhetnek, ahol kis LYUK, vagy nagyobb  SZAKADÁS keletkezhet, majd az itt alájutó folyadék az ideghártyát letolja, és LEVÁLÁS / abláció/ keletkezik. Ez az állapot önmagától nem gyógyul, az esetek többségében vakságot okoz.

     A cukorbetegség szövődményeként a szem belsejébe tört VÉRZÉS, kóros ÉRÚJDONKÉPZŐDÉSEK zsugorodásuk révén az ideghártyát "lehúzzák" az alapjáról, így SZAKADÁS NÉLKÜL IS leválást okozhatnak !

     A szakadás kialakulását FIGYELMEZTETŐ JELEK előzhetik meg: szikrázás-villámlás, repkedő "koromszemcsék"," bogarak " látása, majd az ideghártya leválásakor piros vagy fekete függönyszerű homály leereszkedése.

     A kialakult leválásnál egyedül a MŰTÉTI megoldás jön szóba : a szem külső burkára felvarrt szivacsokkal kialakított bedomborítás, a szem belsejébe adott folyadék, gáz révén az ideghártya visszafektetése által. A  sorozatos, heroikus műtétek gyakran eredménytelenek. KONZERVATÍV, GYÓGYSZERES KEZELÉS NINCS !!!

     A kórkép ideális megoldása a MEGELŐZÉS: az elvékonyodott ideghártya részek, szakadások körül LÉZERREL kialakított gócok "ponthegesztés-szerűen" lerögzítik az ideghártyát az alapjához, így megelőzik a leválást.

     Az elfajulásos területek igen gyakran MINDKÉT SZEMEN megvannak.

     A szakadások kialakulását megerőltető fizikai munka, ütés, trauma elősegíthetik.

     A nem gyógyult leválás SZÖVŐDMÉNYEKÉNT másodlagos zöldhályog, szürkehályog jöhet létre.

     Igen fontos a RENDSZERES ELLENŐRZÉS PANASZMENTES ÁLLAPOTBAN IS  : az észlelhető LÁTÁSROMLÁS már a folyamatnak a szem központi részére, az éleslátás helyére való terjedésekor alakul ki - ilyenkor a kezelés már MEGKÉSETT !!!

KIADÁS:1                                                                             AZONOSÍTÓ SZEM-09

 

 

 

 

A kialakult kórkép kezelési eredményeihez képest a RENDSZERES KONTROLL révén végzett MEGELŐZŐ KEZELÉS EREDMÉNYEI SOKKAL JOBBAK !!!

 

Mohács Város Kórháza. Szemészeti Osztály

Dr.Dobszai Gyula ov. főorvos

 

KIADÁS:1                                                                                        AZONOSÍTÓ:SZEM-09